Workshop Loslaten 24 H west
Deze workshop ging over loslaten. Van spullen maar ook van ideeën. We hebben natuurlijk maar het topje van de ijsberg behandelt en hier zijn boeken over volgeschreven.
Deel 1: door professional organizer Angelique Bouwman
Waarom zou je loslaten?
Minder spullen heeft voordelen. Spullen moeten worden onderhouden, nemen ruimte in en vragen aandacht. Minder spullen levert dus tijd, energie en geld op. Maar ook gedachten nemen plaats in je hoofd in en vragen dus ruimte en energie. Loslaten kan dus iets opleveren.
Wat dan?
Je kiest voor:
- Wat je belangrijk vindt
- Jezelf
- Je naasten
- Rust
- Minder moeten
- Plezier
- Ontspanning
- Ruimte
Spullen en gedachten (ideeën) zijn vaak verbonden met emoties, dat maakt het soms lastig om ze los te laten. Het helpt om het vanuit NU te doen.
Niet opgeruimde spullen zijn vaak:
- Niet-afgemaakte projecten
- Niet-genomen beslissingen
Vraag je af of het nog wel van nu is?
Wegdoen is niet hetzelfde als weggooien. Je kunt er ook een nieuwe bestemming voor vinden.
Je kunt tegen opruimen en orde aanbrengen opkijken als tegen een berg. Maar denk aan de vraag ‘hoe eet je een olifant op’? en het antwoord: ‘in kleine hapjes’
Manieren om het aan te pakken zijn:
Doe een afgebakend stuk, en ook alleen dat stuk: dus een laatje, een hoekje, etc.
Bepaal van elk voorwerp of je het wilt houden. Daarvoor kun je de volgende vragen stellen:
- Wat is het?
- Waar gebruik ik het (nu) voor?
- Is het waardevol voor me?
- Geeft het me positieve energie?
Vraag je daarna af waar het bij hoort en geef het een plek. (kleuterschoolmodel, bij elkaar wat bij elkaar hoort, in de buurt van waar je het gebruikt)
Naar aanleiding van jullie vragen en doelen een aantal losse tips:
Wat is de sleutel om weg te kunnen gooien? Kijk naar wat je wilt houden, je wilt dan vanzelf dingen wegdoen.
Wegdoen is niet persé weggooien, het betekend alleen dat jij het niet meer in je leven wilt.
Hoe blijf je gemotiveerd en geinspireerd? Maak het leuk, zorg dat je je doelen haalt, doe kleine stapjes en wees realistisch in wat je aanpakt. Weet wat je nodig hebt om het vol te houden of te beginnen. Regel dat.
Administratietips: manieren om op te bergen zijn je af te vragen ‘waar zou ik het zoeken als ik het nodig had’. Handige categorieen zijn ook: inspiratie, misschien ooit, leuke dingen om te doen, etc.
Wat doe ik aan mijn perfectionisme? vraag je af of als iemand anders het voor je deed je het ‘goed genoeg’ zou vinden. Ja? dan is het genoeg. (meer hierover in de cursus loslaten)
Hoe kan ik beter plannen? Werk van achter naar voren, kijk wanneer het af moet zijn en plan dan terug. Bij teveel dingen moet je schrappen. (meer hierover in de cursus loslaten, Getting Things Done en 18 minuten)
Hoe stel ik prioriteiten? Doe het belangrijkste eerst, neem tijd om te bepalen wat het belangrijkste is. (meer hierover in de cursus loslaten, Getting Things Done en 18 minuten)
Hoe doe ik kleding weg? Kijk welke norm het belangrijkste is. Laat steeds dingen afvallen tot het in je kledingkast past. Normen kunnen zijn:
- past het
- zit het lekker
- vind ik het mooi
- staat het me goed
- combineert het met m’n andere kleding
- wordt ik er blij van als ik het aan heb
Wat doe ik met stapels kranten en tijdschriften die ik ‘ooit’ nog eens wil lezen? Hoeveel tijd besteed je nu aan lezen? Hoeveel tijd kost het je om al die kranten en tijdschriften nog te gaan lezen? Heb je zoveel tijd? Kies een paar dingen die je beslist nog wilt lezen en kies wat je wel kan missen en doe dat vast weg. Geef het weg aan een vriendin als je het zonde vindt dat het niet is gelezen. Geef het aan het bejaardentehuis of de dokter…daar wordt het zeker gelezen. Als je echt radicaal wilt zijn: zeg je abonnementen op en koop alleen wanneer je ook tijd hebt om die artikelen te lezen.
Wat doe ik met al die spullen die horen bij dingen die ik ooit nog eens wil doen? Maak een lijstje met alles wat je ooit nog gaat doen. Als het teveel is, welke dingen kun je schrappen zonder dat je leven er echt slechter van wordt?
Wat doe ik ertegen als mijn hoofd blijft malen over alles wat ik moet doen? Zorg dat je het los kan laten. Meditatie en een goed systeem waarin je alles wat je nog moet doen kunt terugvinden. Zo kun je met een gerust hoofd gaan slapen.
Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over loslaten, daarvoor verwijzen we je graag naar de cursus die wij hebben gemaakt. Meldt je hier aan voor de dinsdag of hier voor de vrijdag.